Quantcast
Channel: OPSKRIFTER - Gabriella Holm
Viewing all 23 articles
Browse latest View live

SOMMERSALAT PÅ EN VINTERDAG

$
0
0
IMG_07181

Jeg må indrømme, at jeg er røget i sommersalaten. Den minder mig om grill og lune aftner… Mmm! Det er min søde nabo, der har introduceret mig for den skønne salat. Jeg er stor fan af nem mad. Der er sjældent tid til at udrette de store sager i køkkenet herhjemme, når hverdagen løber derudaf. Denne lille opskrift er dog utrolig nem, kræver ikke meget og kan laves god tid i forvejen… Måske I også har lyst til sommer i en skål? ;-) Her kommer opskriften ihvertfald.

Ingredienser
Ca. 4 personer

½ spidskål
100 g ananas på dåse
4-5 forårsløg
3 dl cremefraiche (gerne 18%)
2-3 tsk sennep
1 tsk honning
citron, salt og peber efter behov

Der kan eventuelt tilføjes friske krydderurter og ønskes en mindre sukkerfyldt salat, kan ananas erstattes af æbler.

Fremgangsmåde
Snit forårsløg og spidskål og hæld saften fra ananasen og skær den ud. Bland cremefraiche med sennep, honning, citron, salt og peber i en passende salatskål. Vend så forårsløg, spidskål og ananas i og drys evt. med krydderurter.

The post SOMMERSALAT PÅ EN VINTERDAG appeared first on Frkhansen.dk.


CHOKOLADEBOLLER

$
0
0
IMG_283J91

Jeg har taget hul på sommerferien med regn, skybrud og chokoladeboller :-) Hele 11 uger skal jeg have slået ihjel og det bliver overhovedet intet problem ;-) Trods det, at jeg er laaangt fra de 18 år, så ejer jeg faktisk ikke et kørekort endnu og da vi fik bil for snart et halvt år siden, hehe ja, så må det jo hvis være på tide! Så jeg har netop kastet mig ud i et hurtig-hold og de næste 14 dage sidder jeg til teori og bag rettet. Så pas på derude… Gamle her, ruller snart ud af indkørslen!
Men mens vi nyder regn i litervis og vejret alligevel ikke er til is.. så synes jeg lige I skal have en ganske god og hjemmestrikket opskrift på chokoladeboller! Disse luftige og lækre chokoladeboller er også dejligt svampede flere dage efter de er bagt. De kræver sammenlagt halvanden times hævning, men er til gengæld super simpel i sin opskrift og har en skøn konsistens, der er nem at arbejde med.

Ca. 20 chokoladeboller:

Ingredienser
50 g gær
100 g smør
4 dl syrnet mælkeprodukt fx yoghurt neutral, creme fraiche eller kernemælk
(-kan mikses alt efter hvad du nu har i køleskabet. Jeg brugte fx en rest creme fraiche (2 dl) og mælk (2 dl) i denne portion.)
1 tsk salt
2 spsk sukker
2 æg
ca. 800 g hvedemel
100-150 g mørk chokolade
evt. 1 æg til pensling

Fremgangsmåde
Smelt smørret og lad det afkøle lidt. Smulder gæren i det lunkne smør og lad det stå i 2-3 minutter før du begynder at røre. Tilsæt det syrnede mælk. Rør salt, sukker og æg i.
Tilsæt mel lidt af gangen til den har en tyk grøden konsistens. Tilsæt groft hakket chokolade og ælt så resten af melet i dejen. Ælt dejen godt i 10 minutter eller 5 minutter på røremaskinen. Stil dejen til hævning i en skål med viskestykke over i 1 time. Del dejen i mindre portioner og tril dem til boller og placer dem på en bageplade. Lad bollerne hæve i 30 minutter. Tænd ovnen på 200 g og pisk evt. et æg til pensling.

Bollerne bages i ovnen på 200 grader i ca. 15 minutter. De skal være gyldne og gerne lyde hule når du banker i bunden af bollen.

Server dem som de er eller skåret over med tandsmør ;-)

The post CHOKOLADEBOLLER appeared first on Frkhansen.dk.

DEN KLASSISKE CHOKOLADEKAGE

$
0
0
IMG_29201

I får lige opskriften på den gode og helt almindelige chokoladekage. Opskriften har jeg brugt i flere år og slår aldrig fejl.. Jeg laver den tit, når vi har en uge med mange aftaler. Den holder sig nemlig svampet og lækker i mange dage og på den måde kan én enkelt kage lige pludselig både klare venindebesøg, et lille familievisit, et vennepar og Hr. K’s kontor… Ja den kage kan klare det hele :-)
Den er nem, hurtig og billig. Altså en rigtig klasse-kage eller kontor-kage, hvis du måske skylder sådan en? ;-)
Ønsker du at pifte kagen op kan du tilføje lidt stærk kaffe eller hakkede nødder i dejen eller måske friske bær på toppen.

Ingredienser:

600g mel
500g sukker
1 liter kærnemælk, ymer eller neutral yogurt alt efter hvad du har.
3 tsk. Natron
1 spsk. vaniljesukker
8 spsk. cakao
1 1/2 dl olieEvt. 100g hakket mørk chokolade
Flormelis til glasurAlle ingredienserne røres sammen og hældes over i en dyb bradepande
Bag den ved 200 grader i ca. 35 minutter
Nemmere bliver det ikke :-)

The post DEN KLASSISKE CHOKOLADEKAGE appeared first on Frkhansen.dk.

SALTMANDLER

$
0
0
121
Saltmandler! En rigtig oktober-diy og så er den perfekt som værtindegave!  -Sommeren er væk og det samme er alle blomsterne og hvis man ikke lige kan overskue, at gå i krig med de hjemmelavede gaver, så er fint indpakkede mandler en skøn lille gaveidé. En god vin og en pose hjemmelavede saltmandler er et fint lille gavekit og så er det noget både mænd og kvinder kan bruge ;-) Jeg har både givet dem i værtindegave, som prikken over i’et i en fødselsdagsgave og til en kær veninde på en helt almindelig hverdag.. Lige gyldigt anledningen bringer de lykke.
Man kan selvfølgelig også bare lave en portion til sig selv ;-)
Cellofanposerne er fra Søstrene Grene(her) og det samme er de pink klistermærke dots.
Stemplet jeg har brugt er et jeg engang fandt i Netto, hvor man selv kan sammensætte bogstaverne. Smart! -Har du ikke har sådan et, så brug et andet lille stempel. Fx et hjerte eller en stjerne.. eller hvad du nu har i kreaskuffen ;-)
Opskriften er en jeg har fået af min mors veninde, Bente og derfor hedder den selvfølgelig:
Bentes saltmandler:
 
250g mander
6 spsk fint køkken salt
2 dl vand
Salt og vand bringes i kog i en gryde. Når det koger tilsættes mandlerne og tages straks væk fra kogepladen. Lad gryden stå i 30 min. Herefter tages mandlerne op, en lille håndfuld af gangen. Sørg for at få dem dryppet godt af og brug gerne hånden eller en hulske. Mandlerne fordeles afdryppet på bagepapir og bages nu i 17-18 min ved 180 grader. Når der er gået ca. 15 min. tager du lige en smagsprøve :-) Gå ikke fra ovnen, for det går hurtigt.
Når mandlerne er afkølet kan du veje dem og lave små gaveposer :-)
Jeg laver altid dobbelt portion. Så hvis du alligevel står med en 500g mandelpose i hånden, så gør det! -De ryger nemlig ret hurtigt :-)
Velbekomme og hav en dejlig uge!

The post SALTMANDLER appeared first on Frkhansen.dk.

MUSLIBAR – uden mælk og gluten

$
0
0
2 (1)

Disse muslibarer er et hit herhjemme.. De er fryseegnet og skal blot tages ud af fryseren 15 minutter før spisning. Pak dem fint ind ved at klippe bagepapir ud i passende firkanter og afslut med en fin bomuldsnor. Så har du smukke og lækre snacks til både madpakken, fødselsdagsbordet og når sulten ellers melder sig :-)

Ingredienser til ca. 25 muslibarer: 
80 g plantemargarine 80 g brunfarin
200 g (glutenfri) havregryn
1½ dl mørk sirup
knivspids salt
1 tsk vaniliesukker
10 g sesamfrø og solsikkekerner
15 g rosiner
4 tørrede abrikoser
3 valnødder
… og lidt tranebær :-)
- Brug endelig det du har i skabet og lav den kombination du bedst kan lide.. alle slags tørrede bær og nødder kan bruges..

Sådan gør du: 
Skær abrikoser og valnødder i grove tern.
Smelt farin og margarine i en gryde, det må ikke komme op at koge.
Tag gryden af  varmen og tilsæt de øvrige ingredienser og rør godt rundt.
For en bageform, ca. 25x25cm, med bagepapir og fordel muslien i formen.
Bages i forvarmet ovn på 180 grader i ca. 20 min.
Når muslien er færdigbagt og afkølet kan den skæres ud i passende barer.

Opbevar dem i køleskabet eller fryseren :-)

Kan I have en skøn 1. april ;-)

The post MUSLIBAR – uden mælk og gluten appeared first on Frkhansen.dk.

DIY : GLUTENFRI OG MÆLKEFRI HAVREGRYNSKAGER

$
0
0
havregrynskager på et dækket hverdagsbord

ingredienser til kagerneingredienserne røres sammensmåkagerne fordelt på bagepapirnærbillede af de færdige kagerhavregrynskager på et dækket hverdagsbord

Denne uge får du opskriften på de sprødeste og nemmeste havregrynskager og så er de både gluten- og mælkefri.

Vi har ikke opvaskemaskine(!) herhjemme og det at bage kan hurtigt virke uoverskueligt med alt det opvask det medfører. Disse lækre småkager er dog fantastisk nemme både tidsmæssigt og i opvask ;-) Det eneste der behøves er en dyb tallerken og et par teskeer og 25 minutter fra start til de færdige kager står nybagte og lige klar til at spise! Men pas på, de forsvinder meget hurtigt ;-)

Ingredienser:

110 g havregryn (glutenfri)
100 g margarine (fx fri plantemagerine uden mælk)
150 g sukker
1 tsk bagepulver
1 tsk mel (det kan være glutenfri hvedemel, rismel, majsmel, kartoffelmel eller boghvede)
1 æg

Smelt margarinen, bland havregrynene i og lad det stå og trække i 10 minutter. Bland resten af ingredienserne i og rør det hele godt sammen. Fordel kagerne med to teskeer og med god afstand imellem, da de flyder meget ud under bagning.

Bag dem i en forvarmet ovn på 200 grader i 8-10 minutter. Hold godt øje med kagerne for når de først er færdigbagte går det stærkt og de kan blive brændte.

The post DIY : GLUTENFRI OG MÆLKEFRI HAVREGRYNSKAGER appeared first on Frkhansen.dk.

HJEMMELAVET ISTE

$
0
0
zoom på en teskefuld løs grøn te

zoom på en teskefuld løs grøn te

syltetøjsglas klargøres til teen

teen i køleskabet

den kolde iste nydes i haven

zoom på isteen med en skive lime i

Nu er sommerferien for alvor skudt i gang for mit vedkomene. En måned med sol, grill og flyttekasser. Det bliver skønt ;-)
Vejrudsigten lover skyhøje grader udenfor og jeg har derfor været i gang med at lave kølende iste, af den grønne slags. Jeg har lavet den kold, for at undgå bitterstofferne trækker ud i teen.  Det har den grønne- og hvide te det nemlig med at gøre, når den trækker for længe i det varme vand. Jeg er lidt af en sukkergris og har tilføjet et strøg sukker inden trækketiden.. Du kan også gå uden om sukker og blot tilføje en skive lime, citron eller ingefær inden servering. De fine syltetøjsglas gør det ekstra festligt og praktisk til strandturen. Jeg skal helt sikkert til at spise en masse marmelade, så jeg kan samle en god portion glas og byde grillgæsterne på iste.

Grøn- og hvid iste: Jeg har lagt 2 syltetøjsglas i blød og fjernet mærkaterne.  Når syltetøjsglassene er rene laver jeg 2 teposer med løst te i. Jeg har brugt min yndlingste, hvid tempel te fra A. C. Perch’s Thehandel. Der skal bruges dobbelt så meget te som ved varmbrygning. Jeg bruger ca 2 spsk te til en halv liter vand. Ønskes der sukker tilsættes det og lågene skrues på. Stil dem i køleskabet og lad dem stå natten over eller minimum 8 timer.

Sort iste: Er du ikke til grøn- og hvid te, så kan du lave den på sort te og her kan du sagtens varmbrygge den. Istedet for det kolde vand koges det og da det gerne skal være omkring 80 grader varmt, så vent 3 minutter inden det hældes over teen. Lad teen trække  (ca. 5-10 minutter) og tilsæt evt. sukker eller honning. Giv det et kuldechok ved at tilføje en håndfuld isterninger og stil det på køl til det skal serveres.

Jeg synes det smager drøn godt og selvom der er sukker i min iste, så er det et af de bedre valg af sommerdrik. Det er bare rart at drikke noget man ved hvad er. Ingen tilsætningsstoffer og konserveringsmidler.. -Og det med sukker har jeg en plan om. Jeg skal blot putte mindre i for hver portion jeg laver, og så til sidst burde jeg jo kunne lide det uden, ikke? Det fungere for kaffe uden mælk, så må det også gælde for iste! Jeg lader gerne denne sommer være testforsøg ;-)

Kan I have en dejlig dag i solen!

The post HJEMMELAVET ISTE appeared first on Frkhansen.dk.

HONNINGRISTEDE MANDLER MED LAKRIDS

$
0
0
lakridsmandler og gojibær

ingredienserne mandlerne drysses med lakridspulvermandlerne serveret i en skål

Synes du også at indlæggene herinde kommer dumpende lidt mere uregelmæssigt end normalt? Det synes jeg nemlig. Men jeg har en virkelig god undskyldning klar ;-)
Vi har nemlig købt en lejlighed. En af den slags der kræver et ekstra stort kram. Væggene er i ret dårlig stand og vi er netop nu igang med, at arbejde os igennem 7 lag tapet. Det hele har lidt lange udsigter. Sådan føles det i hvert fald lige nu. Vi har nemlig begge 2  jobs hver, at passe og så er der ikke meget tid til renoverings-hygge ;-). Hele mit arsenal fra kreaskabet er pakket i kasser og kørt ud i et depot. Derfor går jeg lidt i køkkenet i stedet for kreaskabet. I denne uge er det en meget nem opskrift på sund slik I får, nemlig; Mandler med lakrids og honning.
Jeg er helt pjattet med mandler dyppet i chokolade og vendt i lakridspulver. Desværre har jeg erfaret at min mave har det klart bedst når jeg holder mig fra chokolade. Det har været en bitter og meget tam erkendelse, kan I tro. Derfor er disse vendt i honning et skønt alternativ også for dem der ikke tåler mælkeprodukter.

Alt du skal bruges er: en god stor tsk honning, 170 g mandler og noget der minder om 10g lakridspulver.
Rist mandlerne på en tør pande til de har fået lidt farve og syder godt. Lad dem afkøle en smule. Tilsæt honningen ved svag varme og vend mandlerne godt så de er helt dækket af honning.  Jeg har brugt honning med lakridssmag fra HELT, men al slags honning kan bruges. Når mandlerne er dækket af et tyndt lag honning tages de af panden og fordeles på et stykke bagepapir. Pas på for honningen kan være meget varm at få på fingerne. Strøg lakridspulveret ud på de lune mandler og vend dem godt. Jeg står og vender dem en af gangen. Så bliver resultatet bedst.

Lav gerne en lille portion af gangen, da honningen ret hurtigt “æder” lakridspulveret og de bliver klistrede. Undgå det, ved at stille dem lidt køligt og i en lufttæt beholder.
Server dem eventuelt sammen med søde snacks, som tørrede gojibær, tranebær og rosiner. Lakridsen fra Tiger er nemlig dejlig kraftig og det søde står godt til.

Velbekomme ;-)

The post HONNINGRISTEDE MANDLER MED LAKRIDS appeared first on Frkhansen.dk.


NEMME COOKIES MED NØDDER OG CHOKOLADE – GLUTENFRI

$
0
0
opskrift på lækre og nemme cookies med chokolade og nødder

 

de færdige cookies

Jeg går og venter på foråret. Der er alt for meget sjap og alt for meget kedelig hverdag lige nu. Noget af det der hjælper lidt på det, er masser af te og hyggestuder under tæpper. Tændte stearinlys OG spise en kage eller 2! ;-) Jeg har bagt nemme og møg lækre cookies og opskriften er så god, at jeg ikke synes I skal snydes. De fine cookies er med sin farin super sprøde og søde. Den mørke chokolade og nødderne giver noget at tygge i og det salte er bare det bedste lille twist ved en sød cookie. Opskriften har jeg fået af min overbo. Da vi flyttede til Trøjborg fulgte der nemlig også en håndfuld søde naboer med. I ved, sådan nogle man har fælles spisning med af og til. Opskriften er nem og kræver hverken maskiner eller, at man opholder sig længe i køkkenet.. Noget jeg vægter ret højt, da køkkenet aldrig rigtig har fanget min opmærksomhed. Jeg har flere i min familie der ikke tåler gluten og jeg har derfor også prøvet at lave dem glutenfri. Da opskriften ikke indeholder særlig meget mel (..mest sukker ;-)) så er det ret nemt at skifte ingredienserne ud der indeholder gluten, uden at den lille kage ændre smag eller konsistens.

I count down to the spring and drink a lot of tea while it’s still snowing outside . It helps a little to light candles and eat a cake or two ;-) So I’ve been in the kitchen and baked easy and crispy cookies. They can easily be made without gluten and I give you both recipes. Find the recipes at the bottom.

INGREDIENSER TIL CA. 20 COOKIES

2,5 dl brun farin
1 dl sukker
1 æg
125 g smør
150 g chokolade og nødder. Mix selv det forhold du ønsker. Jeg havde halv-halv og brugte en 70% mørk chokolade, hasselnødder og mandler.
3,5 dl mel
½ tsk bagepulver
½ tsk natron
½ tsk salt
1 tsk vaniljesukker

OPSKRIFT

sukker, farin og smør røres godt sammen sammen. Lad gerne smørret stå lidt så det er nemmere at røre ud.
Hak nødder og chokolade i grove stykker. Tilsæt æg og alle de resterende ingredienser og rør det til det er en sammenhængende dej.
Stil dejen i køleskabet i 4-5 timer.
Når dejen er kølet kan den trilles til små kugler og fordeles med god mellemrum på en bageplade.
Fordi dejen indeholder så meget sukker vil kuglerne under bagning flyde ud og få cookie formen af sig selv.
Bag dem ved 175 grader i 15 minutter. Men hold gerne et vågent øje med dem, da der ikke er langt fra færdigbagte kager til brændte kager ;-)

GLUTENFRI VERSION

2,5 dl brun farin
1 dl sukker
1 æg
125 g plante margarine
150 g chokolade og nødder.
3,5 dl mel. Her kan bruges majsmel, kartoffelmel, rismel, hirsemel eller boghvedemel. Brug gerne en blanding af to slags. Jeg har fx brugt 2 del majsmel og 1½ del kartoffelmel
½ tsk bagepulver
½ tsk natron
½ tsk salt
1 tsk vaniljesukker

Følg opskriften ovenfor.

sprøde og lækre cookies på nicolas vahe  træ fad

Du kan også finde mange flere af mine opskrifter lige HER. Ønsker du flere glutenfri opskrifter kan du finde havregrynskager lige her og der ligger også en opskrift på glutenfri muslibarer her.

INGREDIENTS

2.5 dl brown sugar
1 dl sugar
1 egg
125 g butter
150 g chocolate and nuts . Mix although the relationship you want. I had half – half .
3.5 flour
½ teaspoon baking powder
½ teaspoon baking soda
½ teaspoon salt
1 teaspoon vaniliesukker

RECIPE

Sugar , brown sugar and the butter is stirred well together. Let the butter stand a bit so it’s easier to stir out . Add egg and all remaining ingredients and stir until it is a cohesive dough. Place the dough in the refrigerator for 4-5 hours. After the dough has chilled it can be rolled into small balls and spread with good intervals on a baking sheet . Because the batter contains as much sugar will balls during baking to flow out and obtain the shape of the cookie itself. Bake them at 175 degrees for 15 minutes. Be careful as there isn’t far from finished baked cookies to burning cookies ;-)

GLUTEN-FREE VERSION

2,5 dl brown sugar
1 dl sugar
1 egg
125 g vegetable margarine
150 g chocolate and nuts.
3,5 dl of flour. Here you can use corn flour , potato flour, rice flour or buckwheat flour . Use like a mixture of two kinds. For example, I spent 2 dl corn flour and 1½ dl potato flour  
½ teaspoon baking powder
½ teaspoon baking soda
½ teaspoon salt
1 teaspoon vanilla sugar

The post NEMME COOKIES MED NØDDER OG CHOKOLADE – GLUTENFRI appeared first on Frkhansen.dk.

OPSKRIFT – NUTELLAKAGE

$
0
0
nutella kage opskrift

Jeg har netop bagt min første nutellastjerne. Den viste jeg på bloggens Instagram profil og der var mange af jer der var lige så begejstrede som jeg, for det smukke resultat. Det er lidt en snyde kage, for den ser enormt kompliceret ud, men er det ikke. Så lad dig ikke skræmme. Prøv det. Det er meget nemmere end det ser ud. Et rigtigt køkken gør-det-selv projekt, hvor du med garanti kan imponere dine gæster.
Kagen blev lavet fordi jeg havde inviteret gode venner over i forbindelse med min fødselsdag. Jeg lavede 3 slags kager, en lagkage med nutellacreme og hindbær, vandbakkelser med nutellafyld samt nutellastjernen. -Tegner der sig langsomt et billede af at jeg er nutella-typen ;-)

Jeg havde egentlig ikke tiltænkt at kagen skulle ramme blog og derfor fik jeg ikke fanget step-by-step med kameraet. Derfor har jeg rekonstrueret lidt. God fornøjelse:

Nutellastjernen er klar til at komme i ovnen

Ingredienser:

50 g. gær
3 dl mælk (erstat evt. lidt mælk med en stor skefuld yoghurt neutral, kærnemælk eller lign.)
1 æg + æg til pensling
75 g smør
600 g hvedemel
1 tsk salt
2 tsk sukker
1 glas Nutella (et normalt Nutella glas er på 350g. Du skal bruge lidt over halvdelen af et glas som minimum.)

Opskrift:

Lun mælken og så skal gæren smuldres i. Lad det stå i 1 minuts tid før du begynder røre rundt.
Tilsæt æg og stuetempereret smør. Rør det godt.
Bland mel, salt og sukker i en skål og tilsæt det lidt af gangen. Rør eller ælt dejen til den er samlet, glat og smidig.
Stil nu dejen et lunt sted og lad den hæve i 30 min.
Når de 30 min. er gået kan du ælte dejen let og dele den i 4 lige store portioner.
Tril hver portion til en stor bolle.
Tag en bolle og rul den ud til en stor cirkel. Den skal være ca. lige så tynd, som hvis du skulle lave en pizzabund og gerne have en diameter omkring 30 cm.
Læg bagepapir på en bradepande og placer cirklen på pladen.
Nu skal den smørres med Nutella. Nutella lagets omfang er lidt en smagssag. Jeg lavede et helt skrabet lag. -Det synes jeg var lidt for lidt. Modsat, kan du give den så tykt et lag at den er svær at folde. Så en god mellemting.
Pas på med at rive dejen i stykker når du smørre Nutellaen på.
Nu skal 2. bolle rulles ud til en cirkel på samme størrelse som den forrige. Jo mere nøjagtig du kan blive, jo finere resultat.
Placer den ovenpå den første cirkel og smør også dette lag med Nutella.
Sådan fortsætter du; Rul 3. bolle ud til en cirkel, placer den på de andre og smør Nutella på.
Sidste bolle rulles ud og placeres øverst, så du nu har en “Nutella lagkage”

illustration af fremgangsmåde

Marker en cirkel i midten af kagen. Jeg brugte en espressokop med en diameter på ca. 6 cm. Pres den let ned i dejen til du kan se en markering. Den må ikke gå igennem øverste dej cirkel. Det er kun til markering.
Skær nu, med en skarp kniv, 16 lige store stykker fra cirklen og ud. Det er vigtigt du får skåret helt igennem alle lag.
Nu skal du sno!
Tag fat i to stykker og sno dem 2 gange hver sin vej rund.  -Det er den nemmeste måde at forklare det på i forhold til snoningsretningen, men jeg tog én trekant og snoede af gangen.
Fortsæt med at sno alle stykkerne til du er hele vejen rundt.
Sørg for at dejen “samler” sig igen i en cirkel ved at give dem et blidt tryk hele vejen rundt. Hvis ikke du samler enderne igen vil dejen, under hævning og bagning, begynde at rulle sig ud af den snoning du netop har givet den.

Tænd ovnen på 200 grader.
Lad nutellastjernen hæve yderliger 20 min.
Efter hævning pisker du et æg til pensling.

Bag kagen i ca. 15 minutter.

Kagen kan holde sig i flere dag. Når kagen er afkølet, så put den i en plastikpose og luk den tæt. Så er den lige så svampet og lækker på 3. dagen.

Den lune nutella stjerne

Her er den lige taget ud af ovnen. Den dufter fantastisk!

det dækkede kagebord

Bordet har jeg dækket meget uhøjtideligt. Ingen dug og ingen opdækning, nok nærmere letter kaos. Til sådan noget eftermiddagskage på en hverdag er det bare rigtig vigtigt, at alt bliver afslappet og at gæsterne føler det er helt orden at hænge henover bordet!

Den færdige nutellastjerne

God weekend og god bagelyst!

The post OPSKRIFT – NUTELLAKAGE appeared first on Frkhansen.dk.

DIY – NEMME OG LÆKRE KARAMELLER

$
0
0
lækre flødekarameller med salt

ingredienser til de nemmeste flødekarameller

Jeg har været i køkkenet for at lave lidt juleknas. I år har jeg kastet mig ud i en gang flødekarameller. Jeg har lavet en portion herhjem til, men også en til julens værtindegaver. Det er nemlig en sød og skøn gave at give og kan gøres fin i et pyntet glas. Karamellerne er nemme at lave, kræver ikke ingredienser du skal i special butikker efter. Jeg har lavet salt karameller og lakrids karameller. Men mulighederne er mange og man kan fx tilsætte nødder, kanel, kaffe eller frysetørrede bær.

Ingredienser:
100 g smør
250 g sukker
2 dl piskefløde
1 dl lys sirup
1 tsk vaniljesukker

Topping:
2 tsk groft salt eller 2 tsk lakrids pulver

Bagepapir til indpakning
Henkogningsglas til opbevaring

Opskrift

Allerførst skal der gøres et fad klar. Find et ildfast fad og beklæd det med bagepapir. Tag, gerne en tygbundet, gryde og smelt smørret. Tilføj alle de øvrige ingredienser og rør stille og roligt rundt. Massen skal op og koge. Det er vigtigt at du ikke bruger et låg. Låget danner nemlig kondensvand og hvis det kommer ned til karamellerne bliver konsistensen aldrig rigtigt. Rør godt og gå ikke væk fra gryden. Du kan med fordel bruge et termometer, for når karamellen når 124 grader er den færdig og tages fra varmen. Ejer du ikke et termomenter kan du se, mærke og dufte dig frem. (se evt. billedet nedenfor)
Hæld nu karamellen over i det klargjorte ildfaste fad og drys den valgte topping ud over karamellen.

kog karamel massen
Karamellen skal, som på billedet, være karamel agtig: tung at røre i, lysebrun i farven og dufte dejligt. Kogetiden er ca. 30-45 minutter.

kramellen hældes i en form

Når den rette temperatur og konsistens er opnået, hældes karamellen over i det klargjorte fad.

sæt karamellen på køl
Drys den valgte topping på med det samme karamellen har fordelt sig i fadet. Jeg lavede to portioner; en med salt og en med lakridspulver. De to drys er ikke søde og det gør dem meget velegnede til den ellers meget sukkerholdige karamel.

skær karamellerne ud
Lad den stå til den har fået en fast hinde. Det har den efter ca. 5 minutter. Rids så med en kniv karamellerne op, sådan at de er nemme at knække over når de er helt faste og hårde.
Stil dem et koldt sted. Karamellerne har bedst af at blive langsomt nedkølet så har du tiden er det en god idé. Jeg var ret utålmodig og satte dem i køleskabet en god halv time.

Klip bagepapir i stykker som karamellerne kan rulles i
Når karamellerne er hårde og kolde kan du knække dem ud i stykker. Klip bagepapir ud i små kvadratiske stykker. Pak hver karamel ind for sig, så klistre de ikke sammen. Karamellerne kan iøvrigt holde sig i op til 14 dage uden for køleskabet og en god måneds tid i køleskabet. -Har jeg hørt. Jeg har ikke prøvet at have dem i huset så længe! De forsvinder meget hurtigt, så er du advaret. (-;

pak karamellerne ind i bagepapir

Tvist papiret i enderne og klip dem eventuelt til så de er ensartet og fine.

pynt et syltetøjsglas og gør det til en smuk værtindegave
Jeg har dekoreret et henkogningsglas fra Ikea. Glasset koster 12 kr. og er perfekt til karamellerne, hvis du ønsker at give dem i værtindegave.
Jeg har givet glasset en gang glimmer og decopage lak, samt skrevet indholdet med en Posca tusch. Til sidst har jeg bundet en fin snor om toppen. Nemt og lækkert.

pynt et henkogningsglas fra ikea
Giv de smukke glas med karameller i gave. En sød lille tanke, der med garanti vil vække glæde.

The post DIY – NEMME OG LÆKRE KARAMELLER appeared first on Frkhansen.dk.

DIY – CHIA SPIRER

$
0
0
chia karse nem opskrift

ingredienserne til chia karse

Chia spirer er både sunde, nemt og lækkert! En kollega tippede mig om denne fine lille idé. Man kan nemlig dyrke sine helt egne form for chia karse. Det er jo helt perfekt her op til påske. Det er nemlig sjældent at jeg falder over karsefrø, men chia frø har jeg alligevel altid i huset. Jeg blev ret begejstret for information og nu har jeg testet chia karsen og vil give tippet videre til jer! Chia frø er jo de seneste år blevet rigtig populært, fordi de er så sunde. De har blandt andet et højt indhold af kalk, Omega 3, Antioxidanter og kostfiber. Derfor er det skønt, at kunne indtage chia på flere forskellige måder. Nu kan jeg også putte chia i salaten, på madderne osv. Derudover så ér der bare noget ved, at kunne følge med i noget der gror.. Og er der noget chia frø gør, så er det at gro. Stærkt! Hvilket ligger ret godt til min tålmodighed.

Hvis du også vil prøve at dyrke din egne chia spirer i vindueskarmen så er alt der kræves vat, en skål og chia frø.

chia frø sås i vat

Fordel vattet i skålen. Den løse vat er ikke noget du måske lige har liggende. Men det kan fås i stort set alle supermarkeder og koster omkring 10 kr.

dyrk din egen chia karse

Strø chia frøene ud over vattet og vand det efterfølgende. Sørg for at hele overfladen har fået vand så alt vat er vådt.

chia karse gror stærkt og du kan på få dage have lækkert grønt til maden

Dag 1 er der ikke meget at se, men allerede på dag 2 har chia frøene dannet en form for gele. Det er også det der gør dem så velegnet til chia grød. Denne gele danner frøene når de kommer i kontakt med væske. Det ser lidt underligt ud, men bare rolig. Det er lige som det skal være. På dag 3 begynder mine frø at spirer, helt små hvide spirer. Husk undervejs at give dem lidt vand, gerne hver dag.
Jo mere lunt og solrigt de står jo hurtigere går det. Så fortvivl ikke hvis du på 3 dagen ikke kan se spirer, de kommer nok en dag eller to senere. Du kan evt. lave en drivhuseffekt ved at sætte en større skål henover skålen med chia frø. Husk dog at den skal være af glas eller klar plastik sådan at solen kan trænge igennem.

chiakarse på 4 dagen

På 4 dagen har mine spirene fået små fine grønne hoveder. Jeg fortsætter med at give dem lidt vand hver dag.

chia karse

Efter 9 dage ser mine spirer sådan her ud og er mere end klar til at blive spist.

chiakarse

De har en helt mild duft og en flot grøn farve

æggemad med chia karse af chia frø

Jeg tænker at bruge min chia karse til påskebordet, så derfor testede jeg selvfølgelig karsen på en æggemad. Chia har ikke samme fyldige smag som den karse vi kender, der er faktisk ikke så meget smag i den. Den er meget mild og har en smag af friskt grønt. Netop pga. dens mildhed vil den være god at pynte med. Mange krydderurter har en lidt tungere smag og har derfor sine egenskaber der passer til særlige formål og smage. Chia spirer kan bruges til det hele. Fx i salater, dressinger, på frokostmaden og anrettede forretter og hovedretter uden at blive dominerende.
Det fine er at, hvid du allerede har chia frø i huset så er der ikke langt fra tanke til handling. Skal du have gæster i weekenden så så chia frøene en uge før, så der hjemmedyrket grønt at pynte med. God påske og velbekomme!

The post DIY – CHIA SPIRER appeared first on Frkhansen.dk.

LÆKRE GULERODSBOLLER

$
0
0
opskrift på sprøde og saftige gulerodsboller

opskrift på sprøde og saftige gulerodsboller

Jeg har været et smut i køkkenet. Det sker en gang i mellem at der lander en opskrift her på bloggen.
Du kan bl.a. finde opskriften på:
Nutella kage // Klassisk Nem Chokoladekage // Svampede Chokoladeboller // Den Amerikanske Raspberry-Cheesecake Brownie  // Gluten- og mælkefri Havregrynskager // Gluten- og mælkefri Cookies // Muslibarer //Karameller  og mange flere. Kig i kategorien opskrifter for at se dem alle.

Men denne gang bliver det en portion gulerodsboller I får opskriften på.
Når jeg bager madpakke boller så er det næsten altid dem her. Jeg synes guleroden holder dem saftige meget længere, end når jeg fx bager fuldkornsboller. Gulerod er også med til at søde dem og det er alt i alt en virkelig god bage fætter! Jeg købte mig en juicepresser for et par år siden og når man presser juice så skiller den automatisk saft og kød. Frugt og grønsags kødet kaldes pulp og er fantastisk at bage og lave mad med.
Har du ikke en juicer så kan du altid rive gulerødderne på et rivejern i stedet for.
Jeg har brugt hampfrø som topping, de får en god nøddeagtig smag i ovnen og så er de en god kilde til protein.

25 g gær
½ dl lunken vand
½ dl mælk
1½ dl yoghurt naturel
1 tsk sukker
1 tsk salt
3 spsk oliven olie
1 tsk bagepulver
1 æg
2 dl solsikkekerner
200 g gulerods pulp (eller revet gulerod)
evt. et par spsk gulerodssaft fra juiceren (undlad dette hvis du har brugt revet gulerod)
600 g hvedemel (kan mikses med andre grove meltyper, hvis du ønsker en grovere bolle)

Bagetid: 15 minutter ved 200 g varmluft
Hævetid: 30 minutter

Rør gæren ud i lunken vand og lad det stå 1 min. Rør her efter gæren ud.
Tilsæt mælk, yougurt, sukker, salt, oliven olie, bagepulver og æg. Rør det godt ud og tilsæt så de revne gulerødder eller pulpen.
Tilsæt melet lidt af gangen og ælt dejen godt.
Stil dejen med et fugtigt viskestykke et lunt sted i 30 minutter.

Tænd ovnen på 200 grader, varmluft.
Tril ca. 12 boller og læg dem på en bageplade.
Pensel bollerne med vand og tilsæt evt drys på toppen. Det kan være hørfrø, solsikkekerner, sesamfrø, chiafrø eller hampfrø.

Bag bollerne i ca. 15 minutter

bag med pulp undgå madspild
Ovenfor ses pulp fra min juicemaskine. Det har næsten konsistensen af mos og det gør at bollerne ikke har de revne gulerods strimler som nogle, måske særligt mindre børn ikke er så vilde med i de almindelige gulerods boller.

gulerodsboller med hampfrø
Dejen er klæg og det skal den være for ikke at ende som en tør bolle. De er derfor svære at forme kuglerunde. Ønsker du en “pænere” bolle så er det bare med at tilføje lidt mel når du triller dem.

opskrift på gode boller med gulerod
Jeg har drysset mine gulerodsboller med hampfrø, som har en lækker nødde agtig smag. Pensler du godt med vand så bliver skorpen meget sprød!

opskrift på lækre gulerodsboller

hjemmebagt bolle med smør

Bollerne er perfekte til både pålægschokolade, ost og frokost pålæg.. Og så smager de skønt bare med smør på!

nybagt gulerodsboller
Bollerne er perfekte til både pålægschokolade, ost og frokost pålæg.. Og så smager de skønt bare med smør på!

The post LÆKRE GULERODSBOLLER appeared first on Frkhansen.dk.

Kagepyntning og opskrifter til børnefødselsdage

$
0
0
gurli gris kage og tal kage til børnefødselsdage

Jeg har flyttet stort set al aktivitet over på min Instagram profil @gabriella.holm. Men nu kommer der et indlæg, i forbindelse med et par kageopskrifter som jeg har vist på Instagram. I var nemlig så mange der gerne ville have opskrifterne, så nu er jeg røget til tasterne. Det var vist den nemmeste måde at dele på. Billederne er taget med telefonen og det er langt fra den normale standard herinde. Men det er de eneste jeg fik taget. Desværre.

Kagerne lavede jeg til min datters 1 års fødselsdag. Kagebordet bestod af en Gurli Gris kage, en tal kage, cookies og gammeldags æblekage.

gurli gris kage og tal kage til børnefødselsdage

Gurli Gris kage

Bunden:

Ingredienser
300 g TUC saltkiks
9 æggehvider
4 dl sukker
300 g hakkede mandler
3 tsk. bagepulver

Creme:

Ingredienser:

ca 8 dl piskefløde
100-150 g frostne hindbær
2 tsk. vaniljesukker
rød pastafarve

Fondant:

Du kan enten købe fondant eller lave den selv.
Jeg laver den selv ud af skumfiduser, olie, citronsaft, flormelis og rød pastafarve.

Vejledning:
Pisk æggehvider og sukker stive. Knus TUC-kiksene og hak nødderne og bland det med de piskede æggehvider sammen med bagepulveret.
Dejen fordeler du i en dyb bradepande der er beklædt med bagepapir. Klip lange strimler af bagepapir og placer dem langs kanterne på bagepladen så også de er beklædt.
Bag den ved 175 grader i ca 30 minutter.

Bager du bunden dagen før kagen skal bruges som jeg gjorde. Så lad den stå i ovnen til dagen efter. Der holder den sig bedst da den hverken må blive for hård eller blød.

Når kagen er klar til pyntning tager du et stykke papir med samme størrelse som kagen. Du kan evt klistre flere A4 ark sammen. Tegn omridset af Gurli Gris og klip det ud når du er tilfreds med formen. Flyt kagen over på et underlag der må skæres på. Læg skabelonen ovenpå kagen og skær med en urtekniv langs skabelonen. Så er bunden færdig

Creme til Gurli’s hoved:
Pisk ca. 2 dl piskefløde sammen med 1/2 tsk. vaniljesukker. Tilføj en smule pastafarve til en sart lyserød farve opnås. Cremen fordeles i det ønskede lag med en dejskraber på kagen.
Gurli’s kjole laver du ved at give hindbær et opkog og lad dem afkøle. Pisk ca 6 dl piskefløde til blød flødeskum og tilføj hindbær, vaniljesukker og pastafarve i den ønskede mængde. Pisk nu flødeskummen færdig. Pas på med at overpiske. En overpisket flødeskum er ikke nem at skjule. Put cremen i en sprøjtepose og dekorer Gurli’s kjole.

Fondant:
Som skrevet laver jeg den helst selv ved at smelte en pakke skumfiduser (gerne dem fra Haribo) over vandbad. Tilføje 1 spsk smagsneutral olie og en spsk. citronsaft og når skumfiduserne er helt smeltet tages de af varmen og der æltes ca. 200-300 g flormelis ind i massen. Når den har en god konsistens tilføjes pastafarven. Du skal bruge 80% af fondanten i en sart lyserød og 20% rød. Når farverne er som du ønsker dem ligger du fondanten i hver sin frysepose og ind på køl med dem i en lille times tid.
Når kagen skal serveres tager du fondanten ud af køleskabet (Den kan nemt holde sig og du kan derfor have lavet den i god tid) er fondanten for hård så kan du fugte fingrene en smule.

Skær gerne frugt ud i små tern og stil en skål ved siden af kagen sådan at gæsterne selv kan toppe deres kagestykke med frisk frugt. Jeg toppede med kiwi, vindruer, jordbær, blåbær, blommer og bananer.

tal kage til børnefødselsdag

Tal kage:

Tal kage er en ganske almindelige chokoladekage med chokoladestykker i.
Så du kan bruge lige den chokoladekage opskrift du ønsker.

Ingredienser:

400 g sukker
225 g hvedemel
6 spsk kakao
3 tsk vaniljesukker
3 tsk bagepulver
300 g smeltet smør
3 store æg
2,5 dl kogende vand
100-150 g chokolade (Jeg bruger Princips mælkechokolade knapper, de har et skønt strejf af karamel. De skal smages!)

Vejledning:

Sukker, mel, kakao, vaniljesukker og bagepulver blandes sammen. Tilføj smør og æg og rør rundt. Hæld det kogende vand i og rør rundt igen. Beklæd en stor dyb bradepande med bagepapir. Klip strimler af bagepapir så også bradepandens kanter er dækket. Når dejen er lunken vendes chokoladeknapperne i dejen og den hældes i bradepanden.
Bag den ved 175 grader i ca 35 minutter.

Lad kagen afkøle og pak den ind i folie hvis først den skal bruges dagen efter for at undgå tørhed. Lav en skabelon på et stykke papir der har samme format som kagen. Du kan evt klistre flere A4 ark sammen for at opnå rette størrelse. Brug en lineal og tegn kagen op. Det gælder om at lave tallet så buttet som muligt for at få mest muligt kage. Placer kagen på det underlag du ønsker at servere kagen på. Klip skabelonen ud og placere den på kagen og skærer efter den med en lille kniv der er nem at arbejde med.

Det kage der bliver tilovers kan du evt. lave romkugler af. (bland kagerester i en skål med hindbærsyltetøj og romessens og form dem til små kugler. Vend dem i krymmel. Hvis ikke du ønsker at lave dem med det samme kan kageresterne fryses og du kan lave romkugler en anden dag.)

Creme:
Ca. 2 dl piskefløde
ca. 200 g mascapone ost
1 spsk. flormelis
Pastafarve

Piskefløde, mascapone og flormelis piskes til en flødeskums agtig konsistens. Smør cremen på toppen af kagen og dekorer den med slik i samme farve/toner/tema som du har valgt til cremen.

Jeg har pyntet min kage med marengs roser.
De er lavet ved at piske æggehvider med sukker og tilføje lidt citronsaft. Herefter tilsatte jeg pastafarve og piskede massen til den var helt stiv. Put marenges massen i en sprøjtepose med en stjerne/blomster formet tylle og lav små roser på en beklædt bradepande. Start indefra og kør udaf for at få en fin rose. Lav rigeligt. Jo flere du laver jo mere styr får du på at lave pæne roser.
Pynt dem med evt. med lidt krymmel. Jeg har brugt små glimmerkugler i tøsefarver. Bag dem i ovnen ved 80 grader i 1-1,5 times tid. Opbevar dem i en kagedåse indtil de skal bruges.

kageopskrifter til børnefødselsdag

The post Kagepyntning og opskrifter til børnefødselsdage appeared first on Frkhansen.dk.

DIY : GLUTENFRI OG MÆLKEFRI HAVREGRYNSKAGER

$
0
0

ingredienser til kagerneingredienserne røres sammensmåkagerne fordelt på bagepapirnærbillede af de færdige kagerhavregrynskager på et dækket hverdagsbord

Denne uge får du opskriften på de sprødeste og nemmeste havregrynskager og så er de både gluten- og mælkefri.

Vi har ikke opvaskemaskine(!) herhjemme og det at bage kan hurtigt virke uoverskueligt med alt det opvask det medfører. Disse lækre småkager er dog fantastisk nemme både tidsmæssigt og i opvask 😉 Det eneste der behøves er en dyb tallerken og et par teskeer og 25 minutter fra start til de færdige kager står nybagte og lige klar til at spise! Men pas på, de forsvinder meget hurtigt 😉

Ingredienser:

110 g havregryn (glutenfri)
100 g margarine (fx fri plantemagerine uden mælk)
150 g sukker
1 tsk bagepulver
1 tsk mel (det kan være glutenfri hvedemel, rismel, majsmel, kartoffelmel eller boghvede)
1 æg

Smelt margarinen, bland havregrynene i og lad det stå og trække i 10 minutter. Bland resten af ingredienserne i og rør det hele godt sammen. Fordel kagerne med to teskeer og med god afstand imellem, da de flyder meget ud under bagning.

Bag dem i en forvarmet ovn på 200 grader i 8-10 minutter. Hold godt øje med kagerne for når de først er færdigbagte går det stærkt og de kan blive brændte.

The post DIY : GLUTENFRI OG MÆLKEFRI HAVREGRYNSKAGER first appeared on Gabriella Holm.


HJEMMELAVET ISTE

$
0
0

zoom på en teskefuld løs grøn te

syltetøjsglas klargøres til teen

teen i køleskabet

den kolde iste nydes i haven

zoom på isteen med en skive lime i

Nu er sommerferien for alvor skudt i gang for mit vedkomene. En måned med sol, grill og flyttekasser. Det bliver skønt 😉
Vejrudsigten lover skyhøje grader udenfor og jeg har derfor været i gang med at lave kølende iste, af den grønne slags. Jeg har lavet den kold, for at undgå bitterstofferne trækker ud i teen.  Det har den grønne- og hvide te det nemlig med at gøre, når den trækker for længe i det varme vand. Jeg er lidt af en sukkergris og har tilføjet et strøg sukker inden trækketiden.. Du kan også gå uden om sukker og blot tilføje en skive lime, citron eller ingefær inden servering. De fine syltetøjsglas gør det ekstra festligt og praktisk til strandturen. Jeg skal helt sikkert til at spise en masse marmelade, så jeg kan samle en god portion glas og byde grillgæsterne på iste.

Grøn- og hvid iste: Jeg har lagt 2 syltetøjsglas i blød og fjernet mærkaterne.  Når syltetøjsglassene er rene laver jeg 2 teposer med løst te i. Jeg har brugt min yndlingste, hvid tempel te fra A. C. Perch’s Thehandel. Der skal bruges dobbelt så meget te som ved varmbrygning. Jeg bruger ca 2 spsk te til en halv liter vand. Ønskes der sukker tilsættes det og lågene skrues på. Stil dem i køleskabet og lad dem stå natten over eller minimum 8 timer.

Sort iste: Er du ikke til grøn- og hvid te, så kan du lave den på sort te og her kan du sagtens varmbrygge den. Istedet for det kolde vand koges det og da det gerne skal være omkring 80 grader varmt, så vent 3 minutter inden det hældes over teen. Lad teen trække  (ca. 5-10 minutter) og tilsæt evt. sukker eller honning. Giv det et kuldechok ved at tilføje en håndfuld isterninger og stil det på køl til det skal serveres.

Jeg synes det smager drøn godt og selvom der er sukker i min iste, så er det et af de bedre valg af sommerdrik. Det er bare rart at drikke noget man ved hvad er. Ingen tilsætningsstoffer og konserveringsmidler.. -Og det med sukker har jeg en plan om. Jeg skal blot putte mindre i for hver portion jeg laver, og så til sidst burde jeg jo kunne lide det uden, ikke? Det fungere for kaffe uden mælk, så må det også gælde for iste! Jeg lader gerne denne sommer være testforsøg 😉

Kan I have en dejlig dag i solen!

The post HJEMMELAVET ISTE first appeared on Gabriella Holm.

HONNINGRISTEDE MANDLER MED LAKRIDS

$
0
0

ingredienserne mandlerne drysses med lakridspulvermandlerne serveret i en skål

Synes du også at indlæggene herinde kommer dumpende lidt mere uregelmæssigt end normalt? Det synes jeg nemlig. Men jeg har en virkelig god undskyldning klar 😉
Vi har nemlig købt en lejlighed. En af den slags der kræver et ekstra stort kram. Væggene er i ret dårlig stand og vi er netop nu igang med, at arbejde os igennem 7 lag tapet. Det hele har lidt lange udsigter. Sådan føles det i hvert fald lige nu. Vi har nemlig begge 2  jobs hver, at passe og så er der ikke meget tid til renoverings-hygge ;-). Hele mit arsenal fra kreaskabet er pakket i kasser og kørt ud i et depot. Derfor går jeg lidt i køkkenet i stedet for kreaskabet. I denne uge er det en meget nem opskrift på sund slik I får, nemlig; Mandler med lakrids og honning.
Jeg er helt pjattet med mandler dyppet i chokolade og vendt i lakridspulver. Desværre har jeg erfaret at min mave har det klart bedst når jeg holder mig fra chokolade. Det har været en bitter og meget tam erkendelse, kan I tro. Derfor er disse vendt i honning et skønt alternativ også for dem der ikke tåler mælkeprodukter.

Alt du skal bruges er: en god stor tsk honning, 170 g mandler og noget der minder om 10g lakridspulver.
Rist mandlerne på en tør pande til de har fået lidt farve og syder godt. Lad dem afkøle en smule. Tilsæt honningen ved svag varme og vend mandlerne godt så de er helt dækket af honning.  Jeg har brugt honning med lakridssmag fra HELT, men al slags honning kan bruges. Når mandlerne er dækket af et tyndt lag honning tages de af panden og fordeles på et stykke bagepapir. Pas på for honningen kan være meget varm at få på fingerne. Strøg lakridspulveret ud på de lune mandler og vend dem godt. Jeg står og vender dem en af gangen. Så bliver resultatet bedst.

Lav gerne en lille portion af gangen, da honningen ret hurtigt “æder” lakridspulveret og de bliver klistrede. Undgå det, ved at stille dem lidt køligt og i en lufttæt beholder.
Server dem eventuelt sammen med søde snacks, som tørrede gojibær, tranebær og rosiner. Lakridsen fra Tiger er nemlig dejlig kraftig og det søde står godt til.

Velbekomme 😉

The post HONNINGRISTEDE MANDLER MED LAKRIDS first appeared on Gabriella Holm.

NEMME COOKIES MED NØDDER OG CHOKOLADE – GLUTENFRI

$
0
0

 

de færdige cookies

Jeg går og venter på foråret. Der er alt for meget sjap og alt for meget kedelig hverdag lige nu. Noget af det der hjælper lidt på det, er masser af te og hyggestuder under tæpper. Tændte stearinlys OG spise en kage eller 2! 😉 Jeg har bagt nemme og møg lækre cookies og opskriften er så god, at jeg ikke synes I skal snydes. De fine cookies er med sin farin super sprøde og søde. Den mørke chokolade og nødderne giver noget at tygge i og det salte er bare det bedste lille twist ved en sød cookie. Opskriften har jeg fået af min overbo. Da vi flyttede til Trøjborg fulgte der nemlig også en håndfuld søde naboer med. I ved, sådan nogle man har fælles spisning med af og til. Opskriften er nem og kræver hverken maskiner eller, at man opholder sig længe i køkkenet.. Noget jeg vægter ret højt, da køkkenet aldrig rigtig har fanget min opmærksomhed. Jeg har flere i min familie der ikke tåler gluten og jeg har derfor også prøvet at lave dem glutenfri. Da opskriften ikke indeholder særlig meget mel (..mest sukker ;-)) så er det ret nemt at skifte ingredienserne ud der indeholder gluten, uden at den lille kage ændre smag eller konsistens.

I count down to the spring and drink a lot of tea while it’s still snowing outside . It helps a little to light candles and eat a cake or two 😉 So I’ve been in the kitchen and baked easy and crispy cookies. They can easily be made without gluten and I give you both recipes. Find the recipes at the bottom.

INGREDIENSER TIL CA. 20 COOKIES

2,5 dl brun farin
1 dl sukker
1 æg
125 g smør
150 g chokolade og nødder. Mix selv det forhold du ønsker. Jeg havde halv-halv og brugte en 70% mørk chokolade, hasselnødder og mandler.
3,5 dl mel
½ tsk bagepulver
½ tsk natron
½ tsk salt
1 tsk vaniljesukker

OPSKRIFT

sukker, farin og smør røres godt sammen sammen. Lad gerne smørret stå lidt så det er nemmere at røre ud.
Hak nødder og chokolade i grove stykker. Tilsæt æg og alle de resterende ingredienser og rør det til det er en sammenhængende dej.
Stil dejen i køleskabet i 4-5 timer.
Når dejen er kølet kan den trilles til små kugler og fordeles med god mellemrum på en bageplade.
Fordi dejen indeholder så meget sukker vil kuglerne under bagning flyde ud og få cookie formen af sig selv.
Bag dem ved 175 grader i 15 minutter. Men hold gerne et vågent øje med dem, da der ikke er langt fra færdigbagte kager til brændte kager 😉

GLUTENFRI VERSION

2,5 dl brun farin
1 dl sukker
1 æg
125 g plante margarine
150 g chokolade og nødder.
3,5 dl mel. Her kan bruges majsmel, kartoffelmel, rismel, hirsemel eller boghvedemel. Brug gerne en blanding af to slags. Jeg har fx brugt 2 del majsmel og 1½ del kartoffelmel
½ tsk bagepulver
½ tsk natron
½ tsk salt
1 tsk vaniljesukker

Følg opskriften ovenfor.

sprøde og lækre cookies på nicolas vahe  træ fad

Du kan også finde mange flere af mine opskrifter lige HER. Ønsker du flere glutenfri opskrifter kan du finde havregrynskager lige her og der ligger også en opskrift på glutenfri muslibarer her.

INGREDIENTS

2.5 dl brown sugar
1 dl sugar
1 egg
125 g butter
150 g chocolate and nuts . Mix although the relationship you want. I had half – half .
3.5 flour
½ teaspoon baking powder
½ teaspoon baking soda
½ teaspoon salt
1 teaspoon vaniliesukker

RECIPE

Sugar , brown sugar and the butter is stirred well together. Let the butter stand a bit so it’s easier to stir out . Add egg and all remaining ingredients and stir until it is a cohesive dough. Place the dough in the refrigerator for 4-5 hours. After the dough has chilled it can be rolled into small balls and spread with good intervals on a baking sheet . Because the batter contains as much sugar will balls during baking to flow out and obtain the shape of the cookie itself. Bake them at 175 degrees for 15 minutes. Be careful as there isn’t far from finished baked cookies to burning cookies 😉

GLUTEN-FREE VERSION

2,5 dl brown sugar
1 dl sugar
1 egg
125 g vegetable margarine
150 g chocolate and nuts.
3,5 dl of flour. Here you can use corn flour , potato flour, rice flour or buckwheat flour . Use like a mixture of two kinds. For example, I spent 2 dl corn flour and 1½ dl potato flour  
½ teaspoon baking powder
½ teaspoon baking soda
½ teaspoon salt
1 teaspoon vanilla sugar

The post NEMME COOKIES MED NØDDER OG CHOKOLADE – GLUTENFRI first appeared on Gabriella Holm.

OPSKRIFT – NUTELLAKAGE

$
0
0

Jeg har netop bagt min første nutellastjerne. Den viste jeg på bloggens Instagram profil og der var mange af jer der var lige så begejstrede som jeg, for det smukke resultat. Det er lidt en snyde kage, for den ser enormt kompliceret ud, men er det ikke. Så lad dig ikke skræmme. Prøv det. Det er meget nemmere end det ser ud. Et rigtigt køkken gør-det-selv projekt, hvor du med garanti kan imponere dine gæster.
Kagen blev lavet fordi jeg havde inviteret gode venner over i forbindelse med min fødselsdag. Jeg lavede 3 slags kager, en lagkage med nutellacreme og hindbær, vandbakkelser med nutellafyld samt nutellastjernen. -Tegner der sig langsomt et billede af at jeg er nutella-typen 😉

Jeg havde egentlig ikke tiltænkt at kagen skulle ramme blog og derfor fik jeg ikke fanget step-by-step med kameraet. Derfor har jeg rekonstrueret lidt. God fornøjelse:

Nutellastjernen er klar til at komme i ovnen

Ingredienser:

50 g. gær
3 dl mælk (erstat evt. lidt mælk med en stor skefuld yoghurt neutral, kærnemælk eller lign.)
1 æg + æg til pensling
75 g smør
600 g hvedemel
1 tsk salt
2 tsk sukker
1 glas Nutella (et normalt Nutella glas er på 350g. Du skal bruge lidt over halvdelen af et glas som minimum.)

Opskrift:

Lun mælken og så skal gæren smuldres i. Lad det stå i 1 minuts tid før du begynder røre rundt.
Tilsæt æg og stuetempereret smør. Rør det godt.
Bland mel, salt og sukker i en skål og tilsæt det lidt af gangen. Rør eller ælt dejen til den er samlet, glat og smidig.
Stil nu dejen et lunt sted og lad den hæve i 30 min.
Når de 30 min. er gået kan du ælte dejen let og dele den i 4 lige store portioner.
Tril hver portion til en stor bolle.
Tag en bolle og rul den ud til en stor cirkel. Den skal være ca. lige så tynd, som hvis du skulle lave en pizzabund og gerne have en diameter omkring 30 cm.
Læg bagepapir på en bradepande og placer cirklen på pladen.
Nu skal den smørres med Nutella. Nutella lagets omfang er lidt en smagssag. Jeg lavede et helt skrabet lag. -Det synes jeg var lidt for lidt. Modsat, kan du give den så tykt et lag at den er svær at folde. Så en god mellemting.
Pas på med at rive dejen i stykker når du smørre Nutellaen på.
Nu skal 2. bolle rulles ud til en cirkel på samme størrelse som den forrige. Jo mere nøjagtig du kan blive, jo finere resultat.
Placer den ovenpå den første cirkel og smør også dette lag med Nutella.
Sådan fortsætter du; Rul 3. bolle ud til en cirkel, placer den på de andre og smør Nutella på.
Sidste bolle rulles ud og placeres øverst, så du nu har en “Nutella lagkage”

illustration af fremgangsmåde

Marker en cirkel i midten af kagen. Jeg brugte en espressokop med en diameter på ca. 6 cm. Pres den let ned i dejen til du kan se en markering. Den må ikke gå igennem øverste dej cirkel. Det er kun til markering.
Skær nu, med en skarp kniv, 16 lige store stykker fra cirklen og ud. Det er vigtigt du får skåret helt igennem alle lag.
Nu skal du sno!
Tag fat i to stykker og sno dem 2 gange hver sin vej rund.  -Det er den nemmeste måde at forklare det på i forhold til snoningsretningen, men jeg tog én trekant og snoede af gangen.
Fortsæt med at sno alle stykkerne til du er hele vejen rundt.
Sørg for at dejen “samler” sig igen i en cirkel ved at give dem et blidt tryk hele vejen rundt. Hvis ikke du samler enderne igen vil dejen, under hævning og bagning, begynde at rulle sig ud af den snoning du netop har givet den.

Tænd ovnen på 200 grader.
Lad nutellastjernen hæve yderliger 20 min.
Efter hævning pisker du et æg til pensling.

Bag kagen i ca. 15 minutter.

Kagen kan holde sig i flere dag. Når kagen er afkølet, så put den i en plastikpose og luk den tæt. Så er den lige så svampet og lækker på 3. dagen.

Den lune nutella stjerne

Her er den lige taget ud af ovnen. Den dufter fantastisk!

det dækkede kagebord

Bordet har jeg dækket meget uhøjtideligt. Ingen dug og ingen opdækning, nok nærmere letter kaos. Til sådan noget eftermiddagskage på en hverdag er det bare rigtig vigtigt, at alt bliver afslappet og at gæsterne føler det er helt orden at hænge henover bordet!

Den færdige nutellastjerne

God weekend og god bagelyst!

The post OPSKRIFT – NUTELLAKAGE first appeared on Gabriella Holm.

DIY – NEMME OG LÆKRE KARAMELLER

$
0
0

ingredienser til de nemmeste flødekarameller

Jeg har været i køkkenet for at lave lidt juleknas. I år har jeg kastet mig ud i en gang flødekarameller. Jeg har lavet en portion herhjem til, men også en til julens værtindegaver. Det er nemlig en sød og skøn gave at give og kan gøres fin i et pyntet glas. Karamellerne er nemme at lave, kræver ikke ingredienser du skal i special butikker efter. Jeg har lavet salt karameller og lakrids karameller. Men mulighederne er mange og man kan fx tilsætte nødder, kanel, kaffe eller frysetørrede bær.

Ingredienser:
100 g smør
250 g sukker
2 dl piskefløde
1 dl lys sirup
1 tsk vaniljesukker

Topping:
2 tsk groft salt eller 2 tsk lakrids pulver

Bagepapir til indpakning
Henkogningsglas til opbevaring

Opskrift

Allerførst skal der gøres et fad klar. Find et ildfast fad og beklæd det med bagepapir. Tag, gerne en tygbundet, gryde og smelt smørret. Tilføj alle de øvrige ingredienser og rør stille og roligt rundt. Massen skal op og koge. Det er vigtigt at du ikke bruger et låg. Låget danner nemlig kondensvand og hvis det kommer ned til karamellerne bliver konsistensen aldrig rigtigt. Rør godt og gå ikke væk fra gryden. Du kan med fordel bruge et termometer, for når karamellen når 124 grader er den færdig og tages fra varmen. Ejer du ikke et termomenter kan du se, mærke og dufte dig frem. (se evt. billedet nedenfor)
Hæld nu karamellen over i det klargjorte ildfaste fad og drys den valgte topping ud over karamellen.

kog karamel massen
Karamellen skal, som på billedet, være karamel agtig: tung at røre i, lysebrun i farven og dufte dejligt. Kogetiden er ca. 30-45 minutter.

kramellen hældes i en form

Når den rette temperatur og konsistens er opnået, hældes karamellen over i det klargjorte fad.

sæt karamellen på køl
Drys den valgte topping på med det samme karamellen har fordelt sig i fadet. Jeg lavede to portioner; en med salt og en med lakridspulver. De to drys er ikke søde og det gør dem meget velegnede til den ellers meget sukkerholdige karamel.

skær karamellerne ud
Lad den stå til den har fået en fast hinde. Det har den efter ca. 5 minutter. Rids så med en kniv karamellerne op, sådan at de er nemme at knække over når de er helt faste og hårde.
Stil dem et koldt sted. Karamellerne har bedst af at blive langsomt nedkølet så har du tiden er det en god idé. Jeg var ret utålmodig og satte dem i køleskabet en god halv time.

Klip bagepapir i stykker som karamellerne kan rulles i
Når karamellerne er hårde og kolde kan du knække dem ud i stykker. Klip bagepapir ud i små kvadratiske stykker. Pak hver karamel ind for sig, så klistre de ikke sammen. Karamellerne kan iøvrigt holde sig i op til 14 dage uden for køleskabet og en god måneds tid i køleskabet. -Har jeg hørt. Jeg har ikke prøvet at have dem i huset så længe! De forsvinder meget hurtigt, så er du advaret. (-;

pak karamellerne ind i bagepapir

Tvist papiret i enderne og klip dem eventuelt til så de er ensartet og fine.

pynt et syltetøjsglas og gør det til en smuk værtindegave
Jeg har dekoreret et henkogningsglas fra Ikea. Glasset koster 12 kr. og er perfekt til karamellerne, hvis du ønsker at give dem i værtindegave.
Jeg har givet glasset en gang glimmer og decopage lak, samt skrevet indholdet med en Posca tusch. Til sidst har jeg bundet en fin snor om toppen. Nemt og lækkert.

pynt et henkogningsglas fra ikea
Giv de smukke glas med karameller i gave. En sød lille tanke, der med garanti vil vække glæde.

The post DIY – NEMME OG LÆKRE KARAMELLER first appeared on Gabriella Holm.

Viewing all 23 articles
Browse latest View live